EPILEPSIA ÎN ROMÂNIA

Stigmă socială, întârzierea în diagnosticul corect și complet al formei de epilepsie, întârzierea în inițierea tratamentului sunt doar câteva probleme cu care se confruntă cele 400.000 persoane cu epilepsie din România. Monitorizarea în timp a eficienței tratamentului necesită un apărat EEG pentru analize repetate trimestrial sau semestrial. Sunt zone slab deservite în țara, contrastând cu centrele univesitare de tradiție care sunt supraîncărcate, de obicei neprogramat, de către persoanele cu epilepsie, nevoite să facă drumuri lungi și costistoare, departe de casele lor.

REȚEAUA DE TELEMEDICINĂ ÎN ROMÂNIA

Cu ajutorul sponsorilor și al altor cluburi Lions din ţară, în 2019 funcţionează în România 7 Centre de Epilepsie și Monitorizare EEG (Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacău, Suceava, Craiova).

Medicii și asistenţii medicali din centre participă cu regularitate la cursuri de perfecţionare organizate în Cluj, avându-l constant ca lector invitat pe Prof. Florin Amzica de la Universitatea Montreal.

Până în decembrie 2018 au fost consultaţi și examinaţi EEG în cabinetele din reţeaua de telemedicină în epilepsie peste 2500 pacienţi. Jurnalul crizelor de epilepsie a arătat fie dispariţia crizelor, fie scăderea frecvenţei sau a intensităţii lor.

OBIECTIVE DE VIITOR: 2019-2020

Viața nu se măsoară doar în anii trăiți și în lucrurile agonisite. Viața se măsoară și prin calitatea vieții oamenilor lângă care trăim și pe care îi putem ajuta atunci când au o nevoie. Poți sprijini și tu dezvoltarea rețelei de telemedicina în epilepsie, accesând butonul de mai jos:

Înfiinţarea și dotarea a minim două noi centre de epilepsie și monitorizare EEG în ţară

Crearea unui centru de sprijin psihologic pentru adolescenţii cu epilepsie și pentru părinţii care au copii cu epilepsie

Reducerea stigmei sociale a persoanelor cu epilepsie din România