MIHAI SILVĂȘAN: O mentalitate de câștigător

Grow your wings! Be a legend in Transylvania! Share your story!

Mihai Silvășan, baschetbalist profesionist, în prezent antrenor principal al echipei de seniori U-BT Cluj-Napoca (Universitatea Banca Transilvania Cluj-Napoca) este un exemplu de sportiv dedicat performanței echipei. Pentru Cluj-Napoca, fostul căpitan al echipei naționale de seniori și al echipei locale U-BT Cluj-Napoca este o legendă vie și suntem încântați că s-a alăturat ca ambasador al celei de-a 9-a ediții a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon!

După o activitate de juniorat de excepție, evoluția vizibilă a tânărului baschetbalist l-a propulsat spre echipa de seniori a Clujului în stagiunea 2001/2002. Având o uriașă capacitate de concentrare în joc, extrema echipei de baschet a debutat în Liga Națională în stagiunea 2008/2009, devenind în curând căpitanul naționalei. Palmaresul lui Mihai Silvășan include o serie de cupe naționale câștigate alături de echipă atât în calitate de jucător, cât și în calitate de antrenor. Toate acestea demonstrează dedicarea sa pentru echipă și pentru baschet.

O mentalitate de câștigător dezvoltată prin sport

Mihai Silvășan, a descoperit baschetul în clasa a V-a, ca un sport foarte competitiv de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Perioada junioratului și-a petrecut-o la CSS Viitorul sub îndrumarea profesorului Voicu Moldovan – mentorul său, despre care are doar cuvinte de laudă.

Dl. Voicu Moldovan mi-a conturat mentalitatea pe care o am. Această mentalitate m-a ajutat enorm de mult în carieră și îi mulțumesc.” – declară Mihai Silvășan în interviul special acordat echipei Wizz Air Cluj-Napoca Marathon. 

Deși a trebuit să se retragă devreme din teren datorită unor accidentări grave soldate cu intervenții chirurgicale, la cei 34 de ani, Mihai Silvășan și-a urmat pasiunea prin antrenorat, o ocupație care îi vine mănușă, rezultatele echipei de baschet fiind vizibil îmbunătățite. “Satisfacțiile ce vin în calitate de antrenor alături de echipă sunt diferite, dar bucuria este aceeași! Încrederea construită între jucători și antrenori dă rezultate și sperăm să ne ridicăm la nivelul așteptărilor! ” – mărturisește Mihai Silvășan cu optimism și jovialitate.

Viața de sportiv este o alegere.

Odată ce ai ales viața de sportiv, aceasta face parte din tine. Mișcarea este ceva bine înrădăcinat în cotidian: “Îmi place să alerg de plăcere!  Sunt eu cu mine însumi și îmi limpezesc gândurile. Îmi place să joc tenis. Bineînțeles, mai joc baschet și cu prietenii mei, din când în când.” – ne spune Mihai și punctează: “În cazul meu viața sportivă și cea personală este una și aceeași. Dacă faci sport de performanță evident că se suprapun!… Este un stil pe care dacă îți dorești să îl adopți este destul de complicat din punct de vedere al familiei, dar am norocul de a avea o soție care mă înțelege și sprijină în acest sens. Depindem foarte mult de perioada competițională și aceasta ne afectează mult toate aspectele vieții.”

În opinia lui Mihai Silvășan, integrarea sportului în viața cotidiană este o prioritate: “După ce am ieșit din terenul de baschet ca jucător, am continuat să integrez sportul prin antrenorat. Dar bineînțeles, practic sportul pentru propria mea sănătate: tenis, baschet, alergare. Nu e foarte ușor, mai ales când antrenoratul consumă foarte mult timp. Dar, încerc să o pun pe lista de priorități personale.

Despre dezvoltarea noilor generații de sportivi

Din experiența proprie, atât ca sportiv cât și ca antrenor, Mihai Silvășan consideră că există două pârghii esențiale pentru creșterea noilor generații de sportivi de performanță:

#1. Infrastructura – care, în mod evident are lacune majore în toate ariile sportive din România. 

#2. Calitatea umană – a celor care se ocupă de sport și sportivi. Copiii trebuie îndrumați. Trebuie să îi faci să le placă sportul și să revină la antrenament.

Legat de evenimentul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019, antrenorul de baschet declară cu fermitate: „Orice înseamnă sport, activitate sportivă, merită promovat. Cei care merg să alerge de plăcere la eveniment sunt un exemplu pentru generațiile viitoare. Maratonul este un argument pro sport și merită promovat!”

Mesajul lui Mihai Silvășan pentru alergătorii Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019

“Felicitări pentru PARTICIPARE! Multă baftă în cursă! La astfel de evenimente nu este cel mai important să câștigi. Este foarte important pentru stima de sine și sănătatea proprie să PARTICIPI. Nu contează atât de mult timpii, cât faptul că termini aceste curse frumoase.

Clujul este o comunitate care se dezvoltă nu doar pe domeniul sportiv și este extraordinar că avem un eveniment de asemenea amploare în Cluj-Napoca. Felicitări Runners Club!”

Mulțumim Mihai pentru exemplul dat și eforturile constante pentru creșterea echipei emblematice a orașului nostru. Mulțumim pentru susținere și ne vedem la START-ul curselor din Cluj-Napoca!

—————

Autor: Diana Ciorba