Cristian Lazăr: A szaladás, újratalálkozás önmagammal.

Grow Your Wings! Be a Legend in Transylvania! Share your story!

A 8. Wizz Air Cluj-Napoca International Marathont azoknak szenteltük, akik személyes erőfeszítéssel, elkötelezettséggel és edzéssel folyamatosan átlépik saját korlátaikat. Azon élő legendákról van szó, akik köztünk vannak, motiválnak és bátorítanak a személyes példájuk által! Ma a Cristian Lazăr történetét fedjük fel.

Egy sokoldalú hosszutávfutó, aki úgy városi, mind hegyi versenyeken részt vesz, Cristian Lazăr 2011-ben “kapta el” a szaladást, még a Kolozsvár Nemzetközi Maraton által szervezett BT Tömeg versenyen. Az informatikai iparban végzett szakmai munkája során Cristian a szaladásban felfedezte azt a “tevékenységet, amely újra összekapcsolt a fizikai valósággal egy olyan világban, amelyet egyre inkább a virtuális ural, a sportolás lehetőségét bármikor és bárhol függetlenül, partnerektől, tereptől, felszereléstől vagy időjárási viszonyoktól.” Mindezt Cristian a kiegészíti egy meglepő kijelentéssel: “Ugyanakkor ez az a tevékenység, amely alkalmat ad újratalálkozni önmagammal egy olyan világban ahol mások életét éljük.”

Talán sokan, akik kedvtelésből szaladnak, pontosan és egyértelműen a Cristian Lazăr által leírt szakaszokon mentek át, de nem tudták szavakba önteni őket. A kolozsvári Runners Clubos klubtársunk azonban már hozzászoktatott minket ehhez a pragmatikus perspektívához amely ésszerű és a valósághoz horgonyzott: “Az edzéseken vagy a versenypályákon olyan helyeket fedeztem fel vagy fedeztem újra fel (városok, falvak, hegyek, erdők, dombok), amelyek egyébként ismeretlenek maradtak volna. Azok a helyek, amelyek egykor felkészülést, logisztikát és szállítóeszközöket feltételeztek volna, futólépésben hozzáférhetővé váltak. Útvonalakat, amelyeket régebb nehéz hátizsákokkal néhány nap alatt tettem meg, most szaladva élvezhetem csak egy tömlő vízzel és néhány géllel egy nap vagy néhány óra alatt. “

A versenyek és a hosszú távú futáshoz szükséges edzések humán oldala fontos tényező az önmotivációban: “A csoportos szaladásokon és a versenyeken csodálatos emberekkel ismerkedtem meg minden korosztályból, és a futás olyan kötőanyag, amely barátságokat és szolidaritásokat épít fel, amelyek túllépnek az agresszív versengésen.“ – nyilatkozza Cristian.

A 2012-ben Kolozsváron szaladt első félmaraton és Királykövön 2013-ban teljesített első maraton óta Cristian Lazăr minden évben részt vesz a Wizz Air Kolozsvár Nemzetközi Maratonon. “Szerelem volt első látásra, és minden évben tanultam valamit. Nem vagyok csúcs futó, valahol a ranglista közepén vagyok. A legjobb eredményt 2014-ben értem el, amikor a legkövetkezetesebben edzettem: 3 óra 27 perc. “- teszi hozzá szerényen Cristian, mi pedig gratulálunk neki az elhatározáshoz, amellyel a versenyeken részt vesz.

Örülünk, hogy 45 éves korában Cristian Lazăr már nem számolja az éveket, hanem szaladja az éveinek számát! Félig komolyan félig tréfásan Cristian, aki úgy döntött hogy minden évben a születésnapján leszaladja az életkorát, lírai ízeket hoz a közösségünk profi és amatőr futóinak szánt üzenetével:

szaladok, hogy utolérjem az éveimet.

szaladok, hogy ne érjenek utol az éveim.

szaladok, hogy elegendő évem legyen.

szaladok az évekkel.

szaladok.”

Köszönjük Cristian hogy megihletsz és hogy te is hozzájárultál a Runners Clubnak egy nagy családdá való alakításához, amely szerencsére egyre nő! Szorítunk neked és találkozunk a rajtnál!

—————

Szeretnénk többet tudni a maraton résztvevőinek személyes történeteiről. Osszatok meg pillanatképeket az edzéseitekről a következő hashtagokkal #growyourwings #bealegendintransylvania #shareyourstory #clujmarathon #maratoncluj