EMIL BOC: Prin sport spre o comunitate sănătoasă.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca este și un fan declarat al sportului de masă. Alergător ocazional la evenimentele de profil din orașul de sub Feleac, Emil Boc a fost mereu aproape de sportul clujean și de cel național, fiind prezent de multe ori la evenimentele sportive desfășurate la Cluj-Napoca și nu numai, fie ca participant, fie ca suporter. De aceea, ne bucurăm să îl avem din nou alături de alergători și public la cea de-a 10-a ediție a maratonului internațional din Cluj-Napoca!

Apropierea sa față de sport se reflectă și în viziunea asupra dezvoltării orașului prin dimensiunea sportivă. Investițiile în infrastructura sportivă, alocările de la bugetul local pentru asociațiile sportive și sprijinul pentru evenimente din toate ariile sportului au contribuit la recunoașterea comunității clujene ca una ce respectă și practică sportul, inclusiv atragerea titulaturii de Oraș European al Sportului.

Sportul nu are vârstă!

În ciuda unui program aglomerat, Emil Boc este un adept al mișcării fizice. “Prefer mersul pe jos de acasă până la primărie, în fiecare dimineață. Având un program încărcat și dinamic, o iau la pas prin oraș, oridecâte ori am ocazia. Ocazional, alerg, joc fotbal sau iau racheta de tenis și joc câteva mingi.”- declară cu naturalețe domnul Boc, într-un interviu acordat organizatorilor maratonului internațional.

Integrarea sportului, respectiv a alergării în viața personală este necesară. De aceea, domnul Emil Boc subliniază cu entuziasm: “Sportul nu are vârstă: niciodată nu ești prea tânăr sau prea bătrân pentru a face sport! – Impactul pozitiv, dovedit, al mișcării asupra stării generale de sănătate ne motivează pe mine și cei apropiați să includem sportul în rutina cotidiană. În plus, sporturile de echipă te reconectează cu cei dragi, fiind un motiv maxim de bucurie.

Alergarea este o activitate relaxantă. Particip cu drag la orice eveniment de alergare când timpul îmi permite acest lucru. Acei 5 sau 6 kilometri sunt, de fapt, o modalitate foarte bună pentru reflecție și relaxare.”– completează dânsul, rememorând alergările individuale și cele din cadrul evenimentelor din oraș.

Maratonul internațional – ambasador al sportului pentru Cluj-Napoca

După cum mulți din comunitatea clujeană o știu, domnul Boc a fost unul din promotorii evenimentelor sportive în municipiu. Discutând despre cooperarea municipalității cu organizatorii evenimentului, ne dezvăluie:  “Maratonul Internațional Wizz Air Cluj-Napoca și-a câștigat locul în elita evenimentelor mondiale de profil – felicit organizatorii și întreaga echipă pentru efort, perseverență și rezultate!! Maratonul Clujului a crescut cu fiecare an, atât din punct de vedere al calității evenimentului, cât și al numărului de participanți, ceea ce demonstrează că sportivii și publicul apreciază acest eveniment. Mi-a făcut mare plăcere să particip de fiecare dată, fie ca susținător, fie ca alergător la una dintre probe datorită, în primul rând, atmosferei pline de energie și optimism de la maraton.”

“Colaborarea dintre organizatori și autorități contribuie la desfășurarea competiției într-un mod sigur și eficient, atât pentru participanți cât și pentru restul comunității clujene. Vă asigur de susținerea municipalității și pe mai departe, Wizz Air Cluj-Napoca Marathon fiind un real ambasador al sportului pentru orașul nostru.”

Discutând despre atmosfera de la start și din timpul curselor, domnul Emil Boc își arată aprecierea și respectul față de tot ceea ce înseamnă Maratonul internațional al orașului:

Este extraordinar să vezi împreună mii de oameni care își dedică timpul pentru astfel de evenimente, iar rezultatul este o comunitate de alergători care aderă, respectă și propagă în societate aceleași valori.

Emoțiile pozitive și sentimentul de respect din timpul curselor sunt vizibile de la distanță. Astfel de evenimente sportive contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, lucru pe care și noi, ca municipalitate, îl urmărim.”

 

Investițiile în educația și infrastructura sportivă sunt esențiale pentru dezvoltarea noilor generații

În opinia domnului Emil Boc, formarea și educarea noilor generații de atleți și sportivi este esențială pentru dezvoltarea comunității noastre.

Generațiile actuale conștientizează mult mai bine rolul sportului în viața de zi cu zi și se pot observa tot mulți tineri facând sport în timpul liber. La Cluj-Napoca, oameni de toate vârstele pot fi văzuți făcând mișcare – fie alergare sau tonifiere pe aparatele de fitness în aer liber din parcurile publice, fie antrenamente în zonele special amenajate precum Baza sportivă Gheorgheni.

Ce putem face și am realizat deja sunt investiții consistente în sprijinirea sportului de masă. Dacă în anul 2014 sprijinul financiar de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru structurile sportive a fost de 4,2 milioane lei, în 2020 este de 11 milioane lei.  De asemenea, Primăria continuă investițiile în baze sportive și de agrement, precum Baza sportivă „La Terenuri” din Mănăștur, dar și dezvoltarea spațiilor verzi, unde cât mai mulți clujeni să poată face mișcare. Talentele trebuie să se poată manifesta de la o vârstă fragedă, din curtea școlii, de pe terenul de lângă bloc.

Nu în ultimul rând, sprijinul pentru evenimente sportive de nivel înalt, în care să avem acasă, sportivi de talie mondială, veritabile modele, are un impact semnificativ. Educația timpurie este cel mai bun mecanism prin care noile generații pot conștientiza importanța sportului în viața de zi cu zi.”

 Așteptări față de ediția aniversară de 10 ani a maratonului internațional

Așteptările mele cresc, de la an la an, pe măsură ce cresc standardele publicului legate de calitate și profesionalism. E important să ținem cont de clujenii care nu participă la Maratonul Internațional, astfel încât orice eventual disconfort să fie cât mai scăzut. În calitate de alergător, îmi doresc ca entuziasmul creat de miile de alergători și suporteri să se răsfrângă asupra întregii comunități.

Ați demonstrat până acum că reușiți să ridicați ștacheta cu fiecare ediție și vă doresc mult succes la ediția aniversară!!”

Un mesaj din partea dlui. Emil Boc pentru alergătorii din cadrul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2020

Vă urez bun venit, din nou, la Cluj-Napoca! Să ne bucurăm împreună de un eveniment sportiv de cea mai înaltă calitate!

——-

Mulțumim domnule Boc pentru energia și perseverența de care dați dovadă în susținerea sportului în Cluj-Napoca. Ne demonstrați constant că articularea corectă a obiectivelor este la fel de importantă în sport cât și în viața profesională și cea personală. Sperăm să ne ridicăm cu toții la nivelul așteptărilor și să ne vedem cu energie la startul curselor aniversare!