Cristian Lazăr: Alergarea, o reîntâlnire cu mine însumi.

Grow Your Wings! Be a Legend in Transylvania! Share your story!

Cea de-a 8-a ediție a Wizz Air Cluj-Napoca International Marathon aduce în prim plan pe toți cei care prin efortul personal, dedicație și antrenament reușesc să își depășească constant propriile limite. Ne referim la acele legende vii care se află printre noi, ne motivează și ne încurajează prin exemplul propriu! Azi dezvăluim povestea lui Cristian Lazăr.

Un alergător versatil, de anduranță, care participă atât la curse urbane cât și montane, Cristian Lazăr s-a “molipsit” de alergare în 2011, chiar la Cursa Populară BT organizată în cadrul Maratonului Internațional Cluj-Napoca. Desfășurându-și activitatea profesională în industria IT, Cristian a descoperit în alergare activitatea care m-a reconectat cu realitatea fizică într-o lume tot mai dominată de cea virtuală, posibilitatea de a face sport oricînd şi oriunde, fără a fi condiţionat de parteneri, teren, echipament sau starea vremii. La acestea, Cristian aduce o completare care ne-a impresionat: în același timp e activitatea care-mi oferă răgazul unei reîntîlniri cu mine însumi într-o lume în care fără să-ți dai seama ajungi să trăiești viețile altora.

Poate mulți dintre noi cei care alergăm de plăcere, au trecut prin etapele descrise de Cristian Lazăr cu precizie și claritate, dar nu am știut să le punem în cuvinte. Colegul nostru de la Runners Club Cluj-Napoca ne-a obișnuit însă cu această perspectivă pragmatică, lucidă și ancorată în realitate: “În timpul alergărilor de antrenament sau pe traseele de concurs am descoperit sau redescoperit locuri (orașe, sate, munți, păduri, dealuri) care altfel mi-ar fi rămas necunoscute. Locuri care altădată ar fi presupus pregătiri, logistică, mijloace de transport, au devenit accesibile în pas de alergare. Trasee pe care înainte le parcurgeam cu rucsaci grei în spinare în cîteva zile le pot savura din alergare doar cu un bidon de apă și ceva geluri într-o zi sau cîteva ore. “

Latura umană a concursurilor și pregătirii necesare alergărilor de lungă distanță este un factor important de automotivare:“În alergările de grup și la concursuri am descoperit oameni minunați, de toate vîrstele, iar alergarea e liantul care clădește prietenii și solidarități care transcend competitivitatea agresivă.“- declară Cristian.

Alergând primul semi în 2012 la Cluj și finalizând primul maraton la cursa Piatra Craiului, din 2013 încoace, Cristian Lazăr aleargă în fiecare an Wizz Air Cluj-Napoca International Marathon. “A fost dragoste la prima vedere şi la fiecare ediţie am mai învăţat cîte ceva. Nu sunt un alergător de top, ci undeva – pe la mijlocul clasamentului. Cel mai bun rezultat l-am obţinut în 2014, când m-am antrenat cel mai consistent: 3h27min.“ – completează cu modestie Cristian, pe care noi în schimb îl felicităm pentru determinarea cu care parcurge traseele de competiții anuale.

Ne bucurăm că la cei 45 de ani ai săi, Cristian Lazăr nu mai numără anii, ci aleargă anii pe care îi are! Mai în glumă mai în serios, Cristian care s-a hotărît ca în fiecare zi de ziua lui să își alerge vârsta, aduce savoare lirică cu mesajul destinat alergătorilor profesioniști și amatori din comunitatea noastră:

alerg să-mi ajung anii.

alerg să nu mă ajungă anii.

alerg să-mi ajungă anii.

alerg cu anii.

alerg.”

Mulțumim Cristian pentru că ne inspiri și că ai participat și tu la transformarea Runners Club într-o mare familie, din fericire din ce în ce mai mare! Îți ținem pumnii și ne vedem la start!

—————

Dorim să aflăm mai multe despre poveștile personale ale alergătorilor maratonului. Distribuiți instantanee de la antrenamente folosind hashtagurile #growyourwings #bealegendintransylvania #shareyourstory #clujmarathon #maratoncluj