Dr. BOGDAN FLOREA: Viața se măsoară în binele pe care îl faci.

Grow your wings! Be a legend in Transylvania! Share your story!

Dr. Bogdan Florea, de profesie medic primar neurolog în Cluj-Napoca, este unul din cei trei semnatari ai descoperirii din 2013 a unei noi stări a creierului din comele profunde, alături de Profesorul Florin Amzica de la Universitatea Montreal și Daniel Kroeger de la Universitatea Harvard. În calitate de inițiator al rețelei de Telemedicină în epilepsie din România – proiect susținut de cluburile Lions din Romania, dr. Bogdan Florea se alătură curselor din cadrul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019 pentru a susține această cauză și a încuraja comunitatea spre un stil de viață sănătos. 

Câștigător al premiului TEDx 2017 Cluj-Napoca pentru proiectul social cu cel mai mare impact – TELEMEDICINA ÎN EPILEPSIE,  Dr. Bogdan Florea, este un tătic activ care se străduiește, în ciuda presiunii profesiei sale, să integreze în viața copiilor săi sportul și mișcarea în general. Alergarea, fiind accesibilă tuturor prin naturalețea mișcărilor și echipamentul minim necesar, a fost alegerea cea mai potrivită pentru promovarea cauzei căreia i s-a dedicat.

Alergarea și motivația de a participa la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019

Conform informațiilor oferite de dr. Bogdan Florea, diagnosticul de epilepsie (în România) atrage din păcate o stigmă socială ce afectează incontestabil persoanele cu această afecțiune. Peste 300.000 persoane din România și familiile lor au nevoie de respectul și încurajarea noastră pentru o viață normală.

Să alerg în cadrul WizzAir  Cluj-Napoca Marathon este nu doar un privilegiu, ci și un gest de sprijin elementar pentru atingerea a două obiective în 2019:

  Dezvoltarea rețelei de telemedicină prin inființarea de Centre de Epilepsie si Monitorizare EEG în minim încă două orașe noi;  Aceste centre ar asigura accesul la un diagnostic cât mai timpuriu și la monitorizare corectă a tratamentului pentru persoane afectate din două zone geografice neacoperite încă.

– Înființarea unui centru național de sprijin psihologic al părinților care descoperă acest diagnostic pentru copiii lor și de sprijin al adolescenților cu această suferință.”

ne dezvăluie cu optimism dr. Bogdan Florea și aduce o completare esențială:

“Persoanele cu epilepsie pot și trebuie să aibă o viață normală. Sigur că trebuie să evite situațiile de risc, când își pun în pericol viața lor și a celor din jur, dar în foarte multe cazuri sportul moderat nu este o contraindicație. Un doctor atunci e bun când pacientul său nu face nici o criză de epilepsie și are o viață normală. Aceasta implică și sportul!”

Despre colaborarea cu Runners Club

Apreciem enorm activitatea sa în comunitate și lupta pentru creșterea calității vieții persoanelor ce suferă de epilepsie în România. Sentimentul este reciproc doarece Bogdan subliniază în cadrul interviului acordat exclusiv pentru Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019:

“Cred în Runners Club, cred în oamenii de acolo pentru că au generat în toți acești ani o experiență schimbătoare de viață… Au creat valoare pentru ca au impactat un nucleu de oameni (aproape 10.000 !!) mai senini, mai toleranți, mai sănătoși, mai echilibrați. Oameni care la randul lor vor influența în bine și pe cei cu care se vor întâlni, polimerizând astfel o stare de bine acolo unde trăiesc. Wizz Air Cluj-Napoca Marathon este doar unul din evenimentele organizate de Runners Club, probabil și cel mai cunoscut internațional, devenind astfel proiect-drapel pentru oraș și pentru țară.”

Idei pentru dezvoltarea noilor generații în spiritul sportului și unui stil de viață sănătos

Atingând acest punct sensibil și larg dezbătut al comunității locale și regionale, dr. Bogdan Florea ne dă exemplul taberelor de ski pentru copiii din Austria care creează atât o cultură cât și o bază de recrutare a viitorilor sportivi de performanță:  În februarie vacanțele școlare se iau pe regiuni geografice, succesiv. Toți copiii vin OBLIGATORIU cu colegii de clasă și profesorii de sport într-o tabără de ski. Găzduirea modestă, cu două mese, este oferită de localnici și susținută parțial de stat (cu o co-plată modestă din partea părinților). Pe lângă experiența grozavă de pârtie și serile minunate cu colegii de clasă, beneficiile pentru sănătate sunt incontestabile: imunitate, sistem osteo-muscular dezvoltat, sistem respirator și cardiac învrednicit, psihic stabil și îndrăzneț. În plus, mă gândesc că din cei cca. 400.000 copii, se găsesc vreo 400 supertalentați, iar din aceștia 4 devin campioni mondiali. Având o bază de recrutare largă, ai șansa să obții și performanțe mai târziu!

Noile generatii trebuie îndemnate categoric spre sport din cel puțin două rațiuni: este foarte sănătos și dezvoltă un fizic plăcut!”

Mesajul d-lui. dr. Bogdan Florea pentru alergătorii Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019

“Viața nu se măsoară doar prin anii trăiti și prin lucrurile agonisite, ci se măsoara și prin binele pe care îl poți face unor oameni pe care îi intâlnești în viață.  Opusul iubirii nu este ura, ci indiferența. Cei mai mulți dintre noi suntem atât de privilegiați:  trăim într-un oraș de invidiat, sănătoși, în putere, educați.  Să poți alerga la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon în favoarea unei cauze sociale – indiferent care ar fi ea – este un gest simplu, însă foarte valoros!  Lăsați-i pe alții să fie indiferenți; în consecință, luati-vă adidașii, susțineti o cauză și haideți la alergare în 14 aprilie !”

Mulțumim dr. Bogdan Florea pentru infuzia de optimism și energie pe care o aduceți de fiecare dată. Sunteți un exemplu pentru comunitatea clujeană și nu numai! Invităm cât mai multe persoane să răspundă invitației de susținerea a cauzei TELEMEDICINA ÎN EPILEPSIE și să se bucure într-adevăr de privilegiul de a putea alerga, chiar și într-un ritm moderat la una din cursele pregătite în cadrul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2019!

—————

Autor: Diana Ciorba

————–

21.02.2019