Obiective de vizitat in Cluj

1. Grădina Botanică ‘Alexandru Borza’

Una dintre cele mai frumoase și complexe grădini botanice din Europa, a fost fondată și reorganizată în anul 1920 de către profesorul Alexandru Borza. Muzeu național cu o suprafața de 14 ha, are ca puncte de atracție grădina romană și grădina japoneză, complexul de sere cu plante ecuatoriale și tropicale, ierbarul Universității (635.000 coli cu eșantioane din flora românească și de pe mapamond)

2. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Deține un patrimoniu de peste 92.000 piese de cultură populară (ocupații și obiceiuri tradiționale, ceramică, textile, port popular, locuința și alimentație). Muzeul a fost înființat în anul 1922, fiind cel mai vechi muzeu etnografic din România. Din 2009, găzduiește o expoziție tactilă permanentă dedicată persoanelor cu dizabilități de vedere, precum și locuri de joacă pentru copii.

3. Palatul Banffy- Muzeul Național de Artă

Cel mai reprezentativ edificiu baroc din Transilvania, construit între anii 174-1785 de către arhitectul german Johann Blaumann. Muzeul de Artă este al doilea muzeu din țară din punct de vedere al zestrei de artă românească. Deține lucrări de artă plastică și decorativă, colecții medievale, moderne și contemporane, icoane transilvănene, vechi obiecte religioase.

 4. Casa Matei Corvin

Casa în care s-a născut Matei Corvin (1443)- cel mai puternic și erudit rege al Ungariei (1458-1490)- este un monument istoric și de arhitectură laică construit în secolul al XV-lea. Interiorul păstrează o serie de elemente care aparțin stilului gotic. în prezent, aici își desfășoară activitatea Universitatea de Arte și Design.

5. Universitatea ‘Babes-Bolyai’

Cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Transilvania, face din Cluj-Napoca principalul centru universitar al Transilvaniei. Actuala clădire a fost construită între anii 1893-1903, fiind opera arhitectului Carol Meixner. Universitatea cuprinde, în prezent, 21 de facultăți.

6. Teatrul Național ‘Lucian Blaga’

Clădirea de patrimoniu a fost construită între anii 1904-1906, fiind opera renumitilor arhitecți austrieci Helmer și Fellner. Sala a fost concepută în stil neobaroc. Teatrul Național este cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania și printre cele mai prestigioase din România.